Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?
Bir kadın ve bir erkeğin cinsel birleşmesi ile birlikte, kadındaki yumurta hücresi ile erkekteki sperm hücresinin birleşmesi mümkün olur. Kadındaki yumurta hücresinin genetiği, iki adet X kromozomundan oluşmaktadır. Yani, kadının bebeği için vereceği yumurta hücresinde iki adet X kromozomu mevcuttur.
Erkekte ise durum farklıdır. Erkekteki her sperm hücresinde X ve Y kromozomları yer alır. Bu durumda, erkek, bebeğine vereceği sperm hücresinden X kromozomunu da verebilir, Y kromozomunu da verebilir.
Bu doğrultuda, eğer erkeğin sperminden gelen kromozom X kromozomu ise, anneden de gelecek olan kromozon X olacağı için bebeğin cinsiyeti XX, yani, kız olacaktır.
Eğer babanın sperminden gelen kromozom Y kromozomu ise, anneden gelecek olan kromozom X olduğu için, bunların birleşiminden olacak olan çocuk XY kromozomuna sahip olacaktır, yani, erkek olacaktır.
Kısacası, halk arasındaki yaygın inanışın aksine, bebeğin cinsiyetini kadın değil, erkek belirler. Kadından gelecek olan kromozom her zaman X kromozomudur ve bu değişmez. Fakat erkekten gelecek olan kromozom X kromozomu ise, bebek kız olacaktır. Erkekten gelecek olan kromozom Y kromozomu ise, doğacak olan bebek erkek olacaktır. Geri kalmış bazı yörelerde erkek çocuk doğurmadığı için kadınların toplumdan dışlanma noktasına kadar gelebildiği günümüzde, aslında bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde kadının hiçbir rolü olmadığı bilinmeli, kadının baskı ve şiddete maruz kalmaması için toplumsal bilincin oluşması sağlanmalıdır.
Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’nde Uygulanan Cinsiyet Seçimi Programları:
Cinsiyet seçimi, artık günümüzde bir şehir efsanesi olmaktan çıkmış ve yüksek başarı oranları ile uygulanabilen bir yöntem olmuştur. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’nde cinsiyet seçimi, gerek aile planlaması (family balancing), gerekse cinsiyete bağlı geçiş gösteren tek gen hastalıklığına sahip çiftlerde uygulanmaktadır.
Cinsiyet Seçimi Tedavisinden Önce Yapılması Gereken Test ve Tetkikler
Cinsiyet seçimi söz konusu olduğunda uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesine fayda sağlayacak faktörler kadın ve erkek için aşağıdaki gibidir:
Kadın için:
Kadının yaşı çok belirleyicidir. Yaş ilerledikçe over rezervleri giderek azalmaktadır. Yukarıdaki görselden de hatırlanacağı üzere, ileri yaşla birlikte genetik problemlerin görülme sıklığı artmaktadır. Bu yüzden, kadının yumurtalık rezervinin analiz edilmesi önemli bir unsurdur. Bunun yanı sıra, kadının genel sağlık durumunun ve rahim içi koşullarının hamilelik için uygun olduğundan emin olunmalıdır. Daha önce gebelik elde edilmiş olması, test ve tetkik yapılmasının gereksiz olduğu anlamına gelmemektedir. Tedavide ideal sayıda yumurta ve embriyo elde edilmesi için uygulanacak olan tedavi protokolünün kişiye özel hazırlanması gerekir. Kullanılacak olan ilaç dozları, kişinin yumurtalık rezervi ve yumurtalık aktivitesi ile uyum içerisinde olmalıdır. Bu sayede, uygulanan tedavi sonrasında başarılı bir sonuç elde etme şansı en yüksek seviyelere çıkabilmektedir. Aşağıdaki test ve tetkikler tedavi planlaması öncesinde istenecektir:
Adetin 2. veya 3. gününde FSH, LH, Estradiol, Prolaktin, TSH ve AMH hormon değerlerine bakılmalıdır. Bu hormon değerleri analizinde hem yumurtalık rezervi, hem de diğer gebelikle alakalı endokrinolojik bulgular gözlemlenir. İlaç dozları buna göre belirlenir. Daha önce doğal yollarla gebelik yaşanmış olsa da ya da herhangi bir kısırlık sorunu olmasa da tedavi planının hazırlanmasında hormon testleri esas alınmaktadır.
Yine adetin 2. veya 3. gününde ultrasound tetkiki ile yumurtalıklara ve rahim içerisine genel olarak bakılmalıdır.
Erkek için:
Semen analiz sonucu belirleyicidir. Kıbrıs Tüp bebek Merkezi’nde cinsiyet seçiminde kullanılan yöntem MicroSort yöntemidir. Bu teknoloji sperm konsantrasyonu 50 milyon/ ml’den daha yüksek olan hastalar için kullanılır. Bu nedenle tedavi için başvuran hastaların semen analizi yapılarak sperm parametrelerinin ölçülmesi gerekir. Tam olarak 50 milyon kriterine uymayan sperm örneklerinde şayet diğer parametreler (hacim, motilite ve morfoloji) normal standartların üzerinde ise, MicroSort yöntemi uygulanma şansı olabilir.
Hem kadın hem de erkek hastanın tedavi öncesinde merkezimizde bulaşıcı hastalık testleri yapılmaktadır. Aynı zamanda kadın hastanın yumurta toplama işlemi öncesi tam kan sayımı ve diğer bulgularına bakılmaktadır.
Sizin için hangi tedavinin uygun olduğunu belirlemek üzere , hormon tetkiklerinizi ve sperm testi sonuçlarınızı bize göndererek başvuruda bulunabilirsiniz.
Kıbrıs’ta Bebek Cinsiyeti Seçimi Yasal Olarak Hangi Yöntemlerle Yapılır?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasal mevzuatına göre, pre-implantasyon genetik tanı (PGT veya PGD) yöntemi kullanılarak cinsiyet seçimi tedavisi sunmak yasaktır. Bunun etik yönden embriyo fazlası yaratmasından ve istenilen cinsiyette olmayan embriyoların imha edilmesinden dolayı kararlaştırılan bir yasa olduğunu bilmekteyiz. Bu yüzden, etik değerler de göz önünde bulundurulduğu zaman, yasal olarak yapılabilecek cinsiyet seçimi uygulaması sadece MicroSort yöntemidir. MicroSort yöntemi ile yapılacak olan cinsiyet seçimi tedavisinde istenilmeyen cinsiyette fazladan embriyo yaratma ihtimali azaltılacağı için etik açıdan kabul gören bir uygulamadır.